Bridget Magazin

Switch to desktop Register Login

Mit tesz az alkohol a bőrünkkel?

Mindenki életében szerepet játszik az alkohol. Lehet az akár egy családi összejövetelen elfogyasztott ital vagy borozgatás a barátokkal.

A korábbi évek tanulmányainak eredménye szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás jótékony hatással van a szív egészségére, és a rák megelőzésében is szerepet játszhat. De vajon egy pohár sör vagy egy koktél mennyire befolyásolja bőrünk egészségét és szépségét?

Tápanyaghiányt okoz Az A-vitamin egy olyan anyag, mely megtalálható a szervezetünkben, és közvetlenül felelős néhány fontos feladatért. Először is, segíti a bőrsejtek megújulását, hogy mindig új sejtek kerüljenek a bőrfelszínre. Ezáltal a bőrünk megjelenése sokkal egészségesebb lesz. Másodszor, az A-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, mely révén csökkenti a szabad gyökök okozta károsodások mértékét. A szabad gyökök ugyanis meggyorsítják a kollagénnek és az elasztinnak a lebomlását, melyek a bőr rugalmasságának és szerkezetének fenntartásához járulnak hozzá. Az alkoholfogyasztás csökkenti a szervezetben az A-vitamin mennyiségét. Ez pedig két problémának a forrása is: egyrészt lassítja a sejtmegújulás folyamatát, és kevésbé tud harcolni bőrünk a szabad gyökök ellen. Az előbbi hatására a bőr színe fakóbbá, szürkébbé válik, mivel az elhalt hámsejtek felhalmozódnak a felszínen. Az utóbbi miatt pedig sokkal gyorsabban romlik a bőr állapota, előbb finom vonalak, majd mélyebb ráncok jelennek meg. Az A-vitamin hiánya miatt a bőr érzékenyebbé válik a baktériumokra, ráadásul a bőr rugalmassága és vastagsága is csökken. Dehidratál Az elfogyasztott víz bőrünk egyfajta belső hidratálójaként működik. Ha elegendő folyadékot fogyasztunk, akkor a meglévő ráncok egy része kisimul, a bőr fényesebb és fiatalabb lesz. Az alkohol valamint a koffeintartalmú italok (kávé, kóla) pont az ellenkező hatást fejtik ki. Ezek az italok dehidratálttá tesznek, létfontosságú tápanyagok lebontását hozva magukkal, ami miatt bőrünk csúnyábbnak hat majd. A dehidratált bőr száraz és egészségtelen mind külsőleg, mind szerkezetét tekintve. Az orvosok megállapították, hogy azok, akik sok alkoholt fogyasztanak, általában kevésbé egészségesen táplálkoznak, így a szükséges tápanyagokat sem viszik be szervezetükbe, és ezzel is rontják egészségügyi állapotukat, valamint bőrük fiatalos külsejét. Az alkoholfogyasztás miatt az arcon lévő erek kitágulnak, és ha az alkoholfogyasztás továbbra is fennáll, akkor a kitágulás véglegessé válik, ami piros, pókhálószerű erezet formájában rögzül az arcon. Az alkoholfogyasztás miatt a vér a bőrfelszín közelében áramlik, emiatt vörösebb az alkoholisták bőre. A vérerek kitágulása emellett puffadtságot okoz, ezért tűnik úgy, hogy az arc és a szemek alatti terület duzzadt.

A cikk folytatódik a hirdetés után

alkohol 1bor

Ha már meglévő bőrproblémákkal küzdünk, akkor a túlzott alkoholfogyasztás ronthatja azt. Súlyosbítja a pikkelysömör és a rosacea tüneteit is. Az alkalomadtán előforduló italozás kevésbé valószínű, hogy súlyos, hosszan tartó nyomot hagy a bőrünkön. Ha alkoholt fogyasztunk, akkor a mérsékelt italozás a legjobb módja annak, hogy bármilyen negatív következményt elkerüljünk. Ha mégis picit többet ittunk a kelleténél, akkor fordítsunk gondot másnap a nagyobb mennyiségű vízfogyasztásra, így elkerülhetjük a dehidratációt. Kerüljük a zsíros ételeket, inkább egészséges, tápanyagban gazdag ennivalókat fogyasszunk, így visszafordíthatjuk a károsodások egy részét. Ha okosan italozunk, akkor megőrizhetjük bőrünk fiatalos és friss külsejét. Az alkohol nem egyértelműen rossz, hiszen kimutatták, hogy csökkentheti a szívbetegségek kockázatát és a cukorbetegségre való hajlamot. A vörösborban található antioxidánsok pedig csökkentik a koleszterinszintet. De ezek a hatások nem fokozhatók az alkoholmennyiség növelésével. Ünnepeljünk tehát nyugodtan egy pohár bor vagy pezsgő mellett, de mindig ügyeljünk a mértékletességre!

Forrás: napiaszonline.hu/siccpasik

orr

 

A Bridget magazin üzemeltetője a Golden Boys Promotions Kft 2011/2012 Minden jog fenntartva

Top Desktop version